Klikk på bildet for større versjon

Navn: inndratt_vtab_20030526.jpg
Visninger: 12103
Størrelse: 319.6 KB
ID: 4323I min "karriere" på spor i Värmland hadde vi på SJ mange rare seanser med misbruk av Värmlandstrafik sine månedskort og andre terminkort.
Som vi ser på bildet så skulle et slikt kort bestå av et grunnstamme som var gratis, på denne skulle man sette et bilde av seg selv, når man fjernet lappen der informasjonen om fotoet står, der skulle bildet limes fast til stammen.
SÅ tok man fram lommeboken å betalte for merket som var aktuelt for kunden, i dette tilfellet MAJ 2003. Disse verdimerkene hadde tilsvarende lim på baksiden, som der man skulle plassere bildet.
Jeg lover, om disse to var satt ordentlig på plass, så kunne du glemme å ta av merker eller bilder.

For at det skulle være komplett skulle stammens kontrollnummer føres over på verdimerket med holdbare metoder for å sette noe på prent, i dette tilfellet C00740.
Blyant var ikke godtatt !

Så skulle man fylle i, med samme holdbare type skriveverktøy en fødselsdato, og en underskrift.

Den vanligste måten å jukse på var å ha fotografiet løst, det så man oftest med det blotte øyet, den andre metoden var å ha verdimerket løst.
Da kunne jo den reisende bytte stammekort med hverandre.

En enkel måte å kontrollere om alt satt fast var jo å gnukke på bilder og verdimerker med fingrene, satt det løst så var det ingen større bønner som hjalp.
Ned med buksa, fram med pisken metoden ble ikke brukt, derimot ble kortet inndratt der og da, sammen med navn, personnummer og andre detaljer i en rapport.
Noen uker etterpå kunne Cognacteurene på SJ i Karlstad kvittere ut SEK 100 som takk for hjelpen.

Det hendte at slike saker havnet i rettsapparatet, ikke ofte, men det hendte.
Da ble du jo stevnet som vitne i saken.

Riktig fart i kontrollene ble det da vi oppdaget at det fantes en "fabrikk" i Säffle som produserte slike verdimerker og solgte disse for halv pris.
Da var den mye rare forklaringer å høre fra folket på reise.

Ja ja, folkes, slik gikk nå dagene i Värmland.
Men det var veldig hyggelig å ha sin tjeneste der oppe i skogene.