[SE] Värmlandstrafik AB månedskort

I min "karriere" på spor i Värmland hadde vi på SJ mange rare seanser med misbruk av Värmlandstrafik sine månedskort og andre terminkort....
 

En liten utflukt til Astilleros Españoles
Vårvinteren 1992 ble det flere turer til M/S Prinsesse Ragnhild [Color Line] som lå til ombygging ved Astilleros Españoles, i Cadiz....
 

Med JC 57783 til Roma med tørrfisk

En gang for mange år siden var det en kollega av meg in lastebil bransjen som behøvde akutt nødhjelp med å få av gårde en last med tørrfisk til...
 

[SE] Det er lenge til SJul

Går alle Tåg på Jul ?
Ja, de fleste tog går på hjul, men ikke riktig alle.
Spørsmålet bærer på en historie fra min tid i Värmland,...
 

[SE] Mitt siste SJ Team kom i mål, og kaffe får man i SJs Lounge !

Av og til dukker det opp minner fra en hyggelig tid, sammen med hyggelige kolleger ute langs sporene.
Dette bildet ble tatt da vi var kommet i mål...
 

[SE] Det var dette med Jernbane og Kaffe.

Det var dette med Jernbane og kaffe da.

Jeg er ikke den som er mest flittig til å reise med museumsjernbanene som vi har rundt omkring oss....
X

[SE] SL värnar om strandskator vid depårivning

Kollapse
 •  

 • [SE] SL värnar om strandskator vid depårivning

  Rivningsarbetet pågår för fullt i den gamla bussdepån i Hornsberg. Men nu anpassas arbetet för att låta en artskyddad fågel häcka i fred.

  SL jobbar för att bevara och förstärka livsmiljöer för stora och små djur i samband med byggnadsarbeten. Även under rivningsarbeten tas stor hänsyn till djur och natur.

  Under arbetena med att riva den före detta bussdepån i Hornsberg har SL med hjälp av några uppmärksamma elever från Kristinebergsskolan upptäckt att strandskator häckar på taket.

  Personalen som deltar i rivningsarbetet har varit i kontakt med Länsstyrelsen och uppmanats till att bevaka den artskyddade fågeln. Med hjälp av en skylift kunde de upptäcka bon med strandskator men även bon tillhörande havstrutar och fiskmåsar. SL låter samtliga arter häcka i fred, inte bara de rödlistade strandskatorna, eftersom alla vilda fåglar i Sverige är fridlysta under häckningsperioden.

  – I det fortsatta arbetet kommer vi att anpassa takten och hålla avstånd till bona så att strandskatorna och övriga vilda fåglar får häcka i fred. Vi har även ansökt om dispens till Länsstyrelsen för att flytta bona. Är inte det möjligt väntar vi tills ungarna flugit ur boet och ökar därefter takten igen, säger Kent Hietala, portföljägare på trafikförvaltningen.
  SL beräknar kunna lämna över tomten till Stockholms stad som planerat vid årsskiftet trots åtgärderna för att skydda strandskatan. Sommaren 2021 invigde SL sin nya bussdepå i Tomteboda som ersätter depån i Hornsberg.

  Fakta – SL värnar om djuren

  Andra exempel där SL, ofta i samverkan med andra som till exempel fiskevårdsföreningar, gjort insatser för djur som lever i eller nära kollektivtrafikens miljöer:
  • Fågelholkar på depåer ger tornseglare en plats att häcka.
  • Små tunnlar under Roslagsbanan är övergångsställen för grodor.
  • Rör vid Roslagsbanan fungerar som lekplats för havsöringar.
  • Vilthyllor under Roslagsbanan så att småvilt, som utter, kan gå genom en tunnel i stället för att korsa spåren.
  • Vinterhotell i Molnby där salamandrar och andra groddjur kan övervintra med skydd från frost, regn och kyla.
  • Cirka 300 holkar och även insekthotell i ett naturområde i Molnby där en del av området är en så kallad nyckelbiotop med särskilt höga naturvärden.
   Å legge inn kommentarer er deaktivert.

  Trender

  Kollapse

  • [NO]
   Nå monteres de nye kranene på Alnabru - men i byggeperioden er kapasiteten sterkt redusert

   Nå bygges det store, klimavennlige kjemper som kan øke godstransporten på bane. Kranene kutter kostnader og er klare til innsats i oktober.

   Ifølge pressemeldingen fra Bane Norer to østerrikske Künz-produserte kraner under oppføring. Kranene er semiautomatiserte, kan fjernstyres og skal raskt kunne løfte kontainere fulle av varer om bord på et godstog.
   Østerrikerne overtar jobben...
   01-07-22, 15:17
  • [NO] Avinor fyller 75 år
   Avinor fyller 75 år
   ...
   01-07-22, 15:12
  • [NO] All kollektivtrafikk utslippsfri i Oslo i 2023
   All kollektivtrafikk utslippsfri i Oslo i 2023

   Kollektivtrafikken i Oslo blir utslippsfri innen utgangen av 2023, fem år før målet, og har tatt et stort skritt på veien mot å kunne tilby utslippsfri kollektivtransport i hele Ruters område i løpet av 2028.

   Bakgrunnen er at Ruter har inngått to nye kontrakter etter å ha gjennomført bussanbud i Oslo øst. Unibuss og Nobina er de nye operatørene og de 137 bussene vil være elektriske.


   – Oslo...
   01-07-22, 15:03
  • [SE] augusti rullar de nya spårvagnarna i Lund
   ...
   01-07-22, 14:55
  • [SE] Trefaldig veterantur startar i Uppsala

   Trefaldig veterantur startar i Uppsala

   Tre äldre färdsätt på en dag. Det blir möjligt när Lennakatten, Svenska Spårvägssällskapet och Stromma slår ihop sig till Veteranturen. Denna unika upplevelse kommer att gå lördagar i sommar.

   Att åka som förr i tiden är både spännande och väcker minnen. Stromma, Lennakatten och Svenska Spårvägssällskapet har tagit fasta på det och startar i sommar Veteranturen. Den innebär en resa med ett historiskt tåg,...
   30-06-22, 10:48
  Laster inn kalender...
  Laster inn kalender...
  Jobber...
  X