[SE] Värmlandstrafik AB månedskort

I min "karriere" på spor i Värmland hadde vi på SJ mange rare seanser med misbruk av Värmlandstrafik sine månedskort og andre terminkort....
 

En liten utflukt til Astilleros Españoles
Vårvinteren 1992 ble det flere turer til M/S Prinsesse Ragnhild [Color Line] som lå til ombygging ved Astilleros Españoles, i Cadiz....
 

Med JC 57783 til Roma med tørrfisk

En gang for mange år siden var det en kollega av meg in lastebil bransjen som behøvde akutt nødhjelp med å få av gårde en last med tørrfisk til...
 

[SE] Det er lenge til SJul

Går alle Tåg på Jul ?
Ja, de fleste tog går på hjul, men ikke riktig alle.
Spørsmålet bærer på en historie fra min tid i Värmland,...
 

[SE] Mitt siste SJ Team kom i mål, og kaffe får man i SJs Lounge !

Av og til dukker det opp minner fra en hyggelig tid, sammen med hyggelige kolleger ute langs sporene.
Dette bildet ble tatt da vi var kommet i mål...
 

[SE] Det var dette med Jernbane og Kaffe.

Det var dette med Jernbane og kaffe da.

Jeg er ikke den som er mest flittig til å reise med museumsjernbanene som vi har rundt omkring oss....
X

[SE] Hector Rail söker nya ombordare – ”två jobb i ett”

Kollapse
 •  

 • [SE] Hector Rail söker nya ombordare – ”två jobb i ett”

  Hector Rail söker nya ombordare – ”två jobb i ett”

  Sedan maj 2021 bemannas Flixtrains tåg mellan Göteborg och Stockholm av ombordpersonal från Hector Rail. I arbetet ingår klassiska uppgifter för en tågvärd, som, till exempel, att ta hand om passagerarna. Men det innebär också ett ansvar för att förbereda tågen inför avfärd och säkerheten under resan. Till hösten ska arbetsstyrkan växa med en tredjedel och Hector Rail söker nu servicetalanger över hela landet.
  – Det är ett varierat arbete som passar de som både är duktiga på service och inte rädda för att ta i när det behövs. Ibland börjar jag min dag i varselkläder och avslutar den i Flixtrains uniform, säger Sevgi, ombordare på Flixtrain.

  Till hösten ska Hector Rail anställa fyra nya ombordare som ska bemanna Flixtrains tåg tillsammans med de åtta som gör det redan det idag. En av dem är Sevgi som gjorde sin första resa som ombordare för ett drygt år sedan när samarbetet med Flixtrain just hade inletts. Några månader tidigare hade hon lämnat jobbet som flygvärdinna för att påbörja den två månader långa utbildningen som alla som ska arbeta som ombordare på Flixtrain genomgår. Under utbildningen fick hon inte bara lära sig alltifrån hur hon förväntades uppträda mot passagerare till säkerhetsansvaret under resan, utan också hur hon ska förbereda tåget inför avfärd.

  – Som ombordare på Flixtrain har vi två jobb i ett. Vi ska inte bara vara duktiga på service utan förväntas också kunna bistå lokföraren i sitt arbete och ta ansvar för säkerheten. Det innebär att vi är signalgivare inför varje avgång och ska kunna utföra växling, koppling och avkoppling av vagnar och hjälpa lokföraren att backa tåget. Det kanske låter utmanande, men efter utbildningen kände jag mig verkligen redo och allting har gått bra under mitt första år, säger Sevgi och fortsätter:
  – För mig är det oerhört utvecklande och jag är väldigt glad över att jag hamnade på just Hector Rail.

  ”Vi är som en familj”
  För ombordarna på Flixtrain går alla resor mellan Göteborg och Stockholm. Ofta innebär det tidiga morgnar; det första tåget avgår klockan 07.45 från Göteborg och då har Sevgi redan varit på jobbet i ett par timmar för att förbereda tåget inför avfärd, bland annat genom att hjälpa lokföraren att backa in det på centralstationen. Sedan är det dags att byta om till Flixtrains uniform och vänta på att tåget ska börja rulla mot Stockholm så att hon kan kontrollera passagerarnas biljetter. Ibland reser hon tillbaka till Göteborg redan samma dag, men ofta övernattar hon på ett hotell i huvudstaden.

  – Jag trivs verkligen med hur varierat det här arbetet är; det händer alltid något nytt varje dag – vi träffar nya människor och möter nya utmaningar. Bara det faktum att jobbet gör så att jag får bo i och upptäcka Stockholm några dagar i veckan är jättekul, säger Sevgi innan hon avslutar:
  –Sedan är jag väldigt glad över att jag har så bra kollegor, vi ombordare är som en liten familj. Nu ser vi fram emot att vi blir fler till hösten och, förhoppningsvis, få lägga till fler destinationer i framtiden.  • Ronny Maarud
   #1
   Ronny Maarud kommenterte
   Redigere en kommentar
   Dette var jo interessant, ikke fordi jeg har tenkt å kandidere, men det gir et signal om at flere må ha sluttet siden oppstart, og det gir også en indikering på at man neppe ser for seg å lansere sine avganger på Södra Stambanan i 2022.
  Å legge inn kommentarer er deaktivert.

Trender

Kollapse

 • [EU] Funn av 13 orientekspressvogner i Polen
  En dedikert fan og forsker på Orientekspressens historie fant ved en tilfeldighet en togstamme med hensatte Orientekspressvogner ved en grensestasjon i Polen. Det viste seg at det sto 13 vogner i forbausende god stand på stasjonen. De fleste fra 1920 og 30 tallet.

  Les historien her:

  https://edition.cnn.com/travel/artic...ved/index.html...
  04-07-22, 09:47
 • [GB] Multi-billion-pound upgrade of West Yorkshire line gains approval
  Multi-billion-pound upgrade of West Yorkshire line gains approval

  Approval has been given for a multi-billion-pound rail upgrade of railways in West Yorkshire.

  Network Rail has been given the go-ahead to improve the line between Huddersfield and Westtown (Dewsbury) as part of the Transpennine Route Upgrade.

  The mammoth scheme will see the track layout rationalised, doubling the tracks, and major renovations to Huddersfield, Deighton, Mirfield stations, and...
  04-07-22, 09:21
 • [GB] Class 91 locomotive No. 91110 Battle of Britain Memorial Flight unveiled after maintenance
  Class 91 locomotive No. 91110 Battle of Britain Memorial Flight unveiled after maintenance

  As part of the LNER repaint and rebrand of its Intercity 225 fleet, locomotive 91110 Battle of Britain Memorial Flight has been unveiled after its maintenance was completed.

  The updated vinyl and new paintwork features the original design that was first unveiled 10 years ago.

  The design pays tribute to those who served in their country and features the Lancaster, Spitfire...
  04-07-22, 09:14
 • [NO] Lokhavari på Rjukanbanen
  Lokhavari på Rjukanbanen

  Torsdag kveld havarerte et av Rjukanbanens diesellok på vei mot Mæl. Det pågår stor Landskappleik på Rjukan for tiden så det er mange som skal transporteres på banen. Rjukanbanen opplyser til Rjukan Arbeiderblad at man mistet fremdriften på loket underveis. Muligens er det feil i gearkassa. Lokene har fungert uten problemer i syv år ifølge lederen for Rjukanbanen Einar Gabrielsen....
  02-07-22, 11:35
 • [DE] Heidekrautbahn hydrogen trains to be supplied with full maintenance package
  Heidekrautbahn hydrogen trains to be supplied with full maintenance package

  GERMANY: Niederbarnimer Eisenbahn has confirmed an order for Siemens Mobility to supply and maintain seven two-car Mireo Plus H hydrogen fuel cell multiple-units for use on Heidekrautbahn service RB27 from December 2024.

  Designed to provide zero-emission operation on non-electrified routes, the units will have a 1·7 MW drive system combining a fuel cell and a lithium-ion battery. This will provide...
  03-07-22, 09:27
Laster inn kalender...
Laster inn kalender...
Jobber...
X