[SE] Värmlandstrafik AB månedskort

I min "karriere" på spor i Värmland hadde vi på SJ mange rare seanser med misbruk av Värmlandstrafik sine månedskort og andre terminkort....
 

En liten utflukt til Astilleros Españoles
Vårvinteren 1992 ble det flere turer til M/S Prinsesse Ragnhild [Color Line] som lå til ombygging ved Astilleros Españoles, i Cadiz....
 

Med JC 57783 til Roma med tørrfisk

En gang for mange år siden var det en kollega av meg in lastebil bransjen som behøvde akutt nødhjelp med å få av gårde en last med tørrfisk til...
 

[SE] Det er lenge til SJul

Går alle Tåg på Jul ?
Ja, de fleste tog går på hjul, men ikke riktig alle.
Spørsmålet bærer på en historie fra min tid i Värmland,...
 

[SE] Mitt siste SJ Team kom i mål, og kaffe får man i SJs Lounge !

Av og til dukker det opp minner fra en hyggelig tid, sammen med hyggelige kolleger ute langs sporene.
Dette bildet ble tatt da vi var kommet i mål...
X

[SE] Hector Rail söker nya ombordare – ”två jobb i ett”

Kollapse
 •  

 • [SE] Hector Rail söker nya ombordare – ”två jobb i ett”

  Hector Rail söker nya ombordare – ”två jobb i ett”

  Sedan maj 2021 bemannas Flixtrains tåg mellan Göteborg och Stockholm av ombordpersonal från Hector Rail. I arbetet ingår klassiska uppgifter för en tågvärd, som, till exempel, att ta hand om passagerarna. Men det innebär också ett ansvar för att förbereda tågen inför avfärd och säkerheten under resan. Till hösten ska arbetsstyrkan växa med en tredjedel och Hector Rail söker nu servicetalanger över hela landet.
  – Det är ett varierat arbete som passar de som både är duktiga på service och inte rädda för att ta i när det behövs. Ibland börjar jag min dag i varselkläder och avslutar den i Flixtrains uniform, säger Sevgi, ombordare på Flixtrain.

  Till hösten ska Hector Rail anställa fyra nya ombordare som ska bemanna Flixtrains tåg tillsammans med de åtta som gör det redan det idag. En av dem är Sevgi som gjorde sin första resa som ombordare för ett drygt år sedan när samarbetet med Flixtrain just hade inletts. Några månader tidigare hade hon lämnat jobbet som flygvärdinna för att påbörja den två månader långa utbildningen som alla som ska arbeta som ombordare på Flixtrain genomgår. Under utbildningen fick hon inte bara lära sig alltifrån hur hon förväntades uppträda mot passagerare till säkerhetsansvaret under resan, utan också hur hon ska förbereda tåget inför avfärd.

  – Som ombordare på Flixtrain har vi två jobb i ett. Vi ska inte bara vara duktiga på service utan förväntas också kunna bistå lokföraren i sitt arbete och ta ansvar för säkerheten. Det innebär att vi är signalgivare inför varje avgång och ska kunna utföra växling, koppling och avkoppling av vagnar och hjälpa lokföraren att backa tåget. Det kanske låter utmanande, men efter utbildningen kände jag mig verkligen redo och allting har gått bra under mitt första år, säger Sevgi och fortsätter:
  – För mig är det oerhört utvecklande och jag är väldigt glad över att jag hamnade på just Hector Rail.

  ”Vi är som en familj”
  För ombordarna på Flixtrain går alla resor mellan Göteborg och Stockholm. Ofta innebär det tidiga morgnar; det första tåget avgår klockan 07.45 från Göteborg och då har Sevgi redan varit på jobbet i ett par timmar för att förbereda tåget inför avfärd, bland annat genom att hjälpa lokföraren att backa in det på centralstationen. Sedan är det dags att byta om till Flixtrains uniform och vänta på att tåget ska börja rulla mot Stockholm så att hon kan kontrollera passagerarnas biljetter. Ibland reser hon tillbaka till Göteborg redan samma dag, men ofta övernattar hon på ett hotell i huvudstaden.

  – Jag trivs verkligen med hur varierat det här arbetet är; det händer alltid något nytt varje dag – vi träffar nya människor och möter nya utmaningar. Bara det faktum att jobbet gör så att jag får bo i och upptäcka Stockholm några dagar i veckan är jättekul, säger Sevgi innan hon avslutar:
  –Sedan är jag väldigt glad över att jag har så bra kollegor, vi ombordare är som en liten familj. Nu ser vi fram emot att vi blir fler till hösten och, förhoppningsvis, få lägga till fler destinationer i framtiden.  • Ronny Maarud
   #1
   Ronny Maarud kommenterte
   Redigere en kommentar
   Dette var jo interessant, ikke fordi jeg har tenkt å kandidere, men det gir et signal om at flere må ha sluttet siden oppstart, og det gir også en indikering på at man neppe ser for seg å lansere sine avganger på Södra Stambanan i 2022.

  Legg igjen en kommentar

Trender

Kollapse

 • [CN] [EU] New Silk Road growth almost reaches rock bottom
  New Silk Road growth almost reaches rock bottom

  For the first time in over a decade of stable and continuous growth, freight traffic between China and Europe is experiencing a period of stagnation. In the first half of 2022, freight trains trips between China and Europe witnessed a 2 per cent increase, while the amount of TEUs carried rose by 2.6 per cent.

  The data regarding the first half of 2022 was made available by the China State Railway Group Co., Ltd and considers...
  06-07-22, 10:33
 • [DE] Strikes, storms and construction: rail struggles to find its way to German ports
  Strikes, storms and construction: rail struggles to find its way to German ports

  Rail terminals in the ports of Hamburg and Bremerhaven are reaching full capacity leading to unforeseen train delays of up to 48 hours and cancellations. The situation results from a combination of port strikes, storm-related infrastructure problems, and planned construction work. “Many of our rail assets are blocked,” says METRANS.

  The current situation regarding German ports is problematic,...
  06-07-22, 10:26
 • [NO] Norwegian : Høyeste antallet passasjerer siden før pandemien
  Høyeste antallet passasjerer siden før pandemien

  Norwegian hadde 1 937 318 passasjerer i juni. Dette er en økning på 19 prosent fra forrige måned, og det høyeste antallet som har flydd med selskapet siden før pandemien.

  – Jeg er svært tilfreds over å se at vi gjennomfører nær 100 prosent av de omkring 400-450 daglige flyvningene vi har satt opp i juni, og det i en måned som har vært svært utfordrende for oss med streik blant flyteknikerne i tillegg til de...
  06-07-22, 10:20
 • [EU] Snälltåget kör direkt till Oktoberfesten i München
  Snälltåget kör direkt till Oktoberfesten i München

  Snälltåget kör direkt till den traditionsenliga Oktoberfesten i München. Avgången avgår klockan 17.00 söndagen den 25 september, med ankomst München på morgonen dagen därpå. Hemresa sker onsdag eftermiddag 28 september, med ankomst Malmö torsdag morgon. Med på tåget har vi även Snälltågets restaurangvagn "Krogen" med anpassad meny som passar till de bayerska festligheterna.

  - Oktoberfesten i...
  06-07-22, 10:16
 • [SE] SAS i pilotstreik
  SAS SCANDINAVIAS PILOTFÖRENINGAR VÄLJER ATT GÅ I STREJK


  Medlemmar i SAS Scandinavias pilotföreningar har kallats ut i strejk. Strejken leder till inställda flyg och att tusentals resenärer påverkas.

  Sedan varslet lämnades den 9 juni har medling pågått mellan pilotföreningarna och SAS. Strejken följer som en konsekvens av att parterna inte har lyckats komma överens om ett nytt avtal. SAS önskar fortsätta medlingen för att kunna nå en överenskommelse och...
  04-07-22, 15:47
Laster inn kalender...
Laster inn kalender...
Jobber...
X