Jernbane.net

Velkommen! Logg Inn Opprett en ny profil

Avansert
Støtt oss
[SE] Fler och fler skåningar väljer bussen och tågetavatar
Jernbane.Net
[SE] Fler och fler skåningar väljer bussen och tåget
19. July 2019, kl. 11:43
Hållbara resor

Sedan årsskiftet är all kollektivtrafik i Skåne 100 procent fossilfritt. I december 2018 blev samtliga bussar fossilbränslefria och drivs nu enbart av förnybart bränsle. Tack vare detta bidrar alla som reser med Skånetrafiken till att uppnå Sveriges nationella klimatmål, att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent senast år 2030.

- Vi ser att skåningens syn på att resa kollektivt ändrar sig. Det blir viktigare och viktigare att välja att åka kollektivt för att det är klimatsmart. Det är väl använd tid och något man gärna berättar om – och i sin tur rekommenderar andra. Det är sannolikt en av förklaringarna till att vi ser ett ökat resande när det gäller både tåg, regionbuss och stadsbuss på många ställen, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Exempelvis har 6,5 procent fler valt att ta bussen i Malmö - vilket motsvarar 1,4 miljoner resor första halvåret av 2019 om man jämför med året innan. På regionbussarna mellan Malmö och Lund ligger ökningen på 6,9 procent om man jämför samma period. Under årets första sex månader är antalet resande på Pågatågen 3 procent högre än förra året och tittar man enskilt på april så är det en rekordmånad med 10 procent fler Pågatågsresor än förra året.

Sommarbiljetten

I nuläget tyder allt på att Sommarbiljetten slår försäljningsrekord. Än så länge har det sålts 17 procent fler sommarbiljetter än vid samma tid 2017.

- Det är enklare än någonsin att använda sommarbiljetten. Du kan köpa den var som helst eftersom den finns i vår app. I år har vi sålt över 80 000 sommarbiljetter i appen. Den gäller för tre personer så länge det bara är en som fyllt 20 och framför allt är det superenkelt att låna ut den via appen, förklarar Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken.

Ytterligare utveckling av trafiken

Skånetrafiken kämpar fortsatt för framkomligheten i rusningstid både när det gäller regionbuss och stadsbuss. Allt eftersom det blir fler och fler bilar på de skånska vägarna trängs bussarna om platsen för att kunna komma fram i tid. Exempel på åtgärder är att sätta in extra turer och se över tidtabeller och en del kan Skånetrafiken utveckla tillsammans med kommuner och Trafikverket, som äger vägarna.

- Vi ser allt för ofta att våra bussar fastnar i bilköer och vägarbeten. Genom att ge bussen prioritet så som särskilda körfält kan vi faktiskt minska trycket i biltrafiken. En fullsatt buss tar bort 350 meter bilkö, vilket både ger en bättre miljö och kortare restid, säger Linus Eriksson.

Fakta:

Kundundersökningar visar att allt fler resenärer rekommenderar sin omgivning att resa kollektivt utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
I Malmö har resandet med stadsbusstrafik ökat med 6,5 procent vilket motsvarar 1, 4 miljoner resor.

Under årets första 6 månader är antalet Pågatågsresenärer 3 procent högre än förra året och tittar 
man enskilt på april så är det en rekordmånad med 10 procent fler Pågatågsresor än april 2018.

På regionbussarna mellan Malmö och Lund har resandet ökat med 6, 9 procent om man jämför med samma tid 2018.

Mätningar visar att 9 av 10 kunder är nöjda med den behandling de fått av Skånetrafikens kundservice.


Beklager, du har ikke tillatelse til å legge inn / svare i dette forumet.