Jernbane.net

Velkommen! Logg Inn Opprett en ny profil

Avansert
Støtt oss
[SE] MTR deltar i internationellt samverkansprojekt med fokus på trygghet och säkerhet i kollektivtrafikenavatar
Jernbane.Net
[SE] MTR deltar i internationellt samverkansprojekt med fokus på trygghet och säkerhet i kollektivtrafiken
19. November 2019, kl. 23:29
Den 21–22 november startar Svenska institutet upp initiativet Urban Challenges, ett internationellt samverkansprojekt för ökad trygghet i kollektivtrafiken, med deltagare från Brasilien, Colombia, Mexiko och Sverige. MTR medverkar som enda svenska kollektivtrafikaktör i projektet, som kommer pågå mellan 2019–2021.

Den 21–22 november samlas ett femtiotal representanter från akademin, den privata sektorn, frivilligorganisationer och sociala entreprenörer i Medellín i Colombia, för en två dagar lång workshop med fokus på att identifiera lösningar på problem kopplat till otrygghet i kollektivtrafiken. Workshopen, som är inledningen på ett tre år långt projekt kallat Urban Challenges, arrangeras av Svenska institutet med stöd av KTH, UN Impact Hub, UD och Business Sweden, i syfte att skapa långsiktiga relationer, gemensamt lärande och lösningar på utmaningar kopplade till kollektivtrafikresande.

– Tillgång till trygga och säkra miljöer i kollektivtrafiken är ett universellt behov. De idéer och lösningar projektgrupperna lägger fram kommer att vara till nytta inte bara i Latinamerika, utan även i vårt land, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Från Sverige medverkar MTR, vars utmaning handlar om droghandel kopplad till stationsmiljöer i kollektivtrafiken, med särskilt fokus på öppen droghandel.

– Vi är otroligt glada över att ha blivit inbjudna till att medverka i projektet. Majoritet av dem som reser med den spårburna kollektivtrafiken i Stockholm är trygga, men vi vet också att droghandeln på och i anslutning till våra stationer skapar otrygghet, vilket är ett problem och något som vi tillsammans med Trafikförvaltningen, kommuner, polis, ordningsvakter och lokala aktörer löpande arbetar med, säger Thomas Ahlskog, trygghetchef på MTR Nordic och fortsätter:

– Vi hoppas att de experter som tar sig an vår utmaning ska hitta en lösning och en metod som vi och många fler kan anamma för att stävja otryggheten som följer av öppen droghandel i det offentliga rummet.

Utöver MTR:s problemställning kommer expertgrupper arbeta med ytterligare fem case från aktörer hemmahörande i Brasilien, Colombia och Mexiko:

Övergrepp och sexuella trakasserier på specifika busstationer i Bogotá.
Ett begränsat betalningssystem i Medellins kollektivtrafik leder till att fattiga resenärerna väljer illegala transporter.
En kaotisk transitstation i staden Naucalpan de Juárez, i delstaten Mexiko, leder till långsamt flöde av resenärer och ökade brottsnivåer.
Många resenärer blir rånade på hållplatserna längs en busslinje i staden Fortaleza, Brasilien.
Bristfälliga gångvägar och otillfredsställande infrastruktur i staden Brasilia skapar en osäker miljö som hindrar kvinnor från att promenera och använda kollektivtrafiken.
För mer information om projektet, vänligen besök: https://si.se/evenemang/urban-challenges-making-public-transport-safe-for-all/


Beklager, du har ikke tillatelse til å legge inn / svare i dette forumet.