Jernbane.net

Velkommen! Logg Inn Opprett en ny profil

Avansert
Støtt oss
[SE] Skånetrafikens förare och ombordpersonal ska inte vara poliseravatar
Jernbane.Net
[SE] Skånetrafikens förare och ombordpersonal ska inte vara poliser
12. July 2020, kl. 16:36
Kollektivtrafiken finns i Coronatider till för de som behöver resa. Att då tvingas prioritera mellan olika resenärsgrupper är inte vår roll. Ska vi neka vårdpersonalen som är på väg till arbete resa bara för att hen går på senare på busslinjen än andra? Säger Carina Zachau och Lars Hansson, ordförande respektive vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden.

Vi hjälper kunderna att resa tryggtDet har framförts att kollektrafikens personal ska ha rätt att avvisa passagerare, så som ordningsvakter och polis.
Skånetrafiken ställer sig starkt ifrågasättande till en sådan arbetsuppgift.


Hela samhällets bekämpning av Corona bygger på att vi alla tar ansvar och visar hänsyn. Så är det till exempel i mataffären, på banken och självklart behöver det även vara så i kollektivtrafiken. Vi är övertygade om att våra kunder både vill och klarar av att visa hänsyn. I att hålla avstånd och i att inte tränga sig på en full buss. Men för det behöver man hjälp att planera sin resa.

— Vår personal ombord våra bussar och tåg finns till för våra kunder, och är där för att hjälpa dem som behöver resa i Coronatid. De ska vara en hjälp för den som reser – och inte agera polis. Det finns en orsak till att polis och väktare har särskild utbildning för sina yrkesroller, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken

Skånetrafikens fokus är att göra det enklare att resa tryggt genom att bland annat visa beläggningen på en livekarta och på hemsidan visar vilka linjer som är hårdast belastade.

– Nytt sedan i går är också att vi på de tågavgångar som har flest resenärer upplyser kunderna om detta i vår app när man söker resan. På så sätt hjälper vi kunden att undvika de avgångar som har hög beläggning och ge dem alternativet att välja en med färre medresenärer, säger Linus Eriksson.

Skånetrafiken räknar cirka 1000 avgångar varje dag så vi har mycket bra koll på hur resandet ser ut. Vi har också satt in extra bussar och längre tåg där det finns risk för trängsel.

50 000 munskydd till Skånetrafikens kunder

För att öka tryggheten för dem som reser kommer Skånetrafiken att tillhandahålla gratis munskydd till dem som har någon form av periodbiljett, seniorkortsinnehavare och de som har serviceresekort.

Eftersom skåningarna visat att de vill resa hållbart och fossilfritt, förutsatt att bara det kan ske på ett säkert sätt för alla ser Skånetrafiken två åtgärder som kan öka trygghetskänslan. Det ena är att vi lär oss att sitta bredvid varandra men rikta ansiktena från varandra ombord. Även kallat ”Köpenhamnsmodellen”. Det andra är att vi erbjuder våra resenärer munskydd för att de ska kunna visa varandra omtanke i kollektivtrafiken.

— Tack vare att vi har god tillgång till munskydd tillhandahålla 50 000 munskydd till dem som reser kollektivt i Skåne. Dessa kommer kunna hämtas på Skånetrafikens kundcenter från och med tisdag den 14 juli, säger Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne.

Här kan man se beläggningen på bussar och tåg: [www.skanetrafiken.se]

För mer information, kontakta Linus Eriksson, Trafikdirektör, Skånetrafiken eller Carina Zachau, ordförande i Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne. Båda nås genom Skånetrafikens presstjänst. Telefon 0451- 288503 eller press@skanetrafiken.se.

Skånetrafiken finns till för alla som bor, verkar och reser i Skåne. Vi gör det enkelt att resa hållbart. Varje dag gör människor cirka 465 000 resor med någon av våra 14 000 dagliga turer med buss och tåg samt 5 000 serviceresor – till jobbet, familjen och vännerna. Våra resor med bussar och tåg är märkta med Bra Miljöval och genom att resa kollektivt bidrar vi tillsammans till ett hållbart samhälle, en bättre miljö och ett levande landskap. Det ger hela Skåne kraft. Eller skjuts om man så vill.


Beklager, du har ikke tillatelse til å legge inn / svare i dette forumet.