Jernbane.net

Velkommen! Logg Inn Opprett en ny profil

Avansert
Støtt oss
[DE][DK] Femern-projektets økonomi er ikke robustavatar
Jernbane.Net
[DE][DK] Femern-projektets økonomi er ikke robust
23. September 2020, kl. 10:37
EU Kommissionen under kommissær Margrethe Vestager har, på trods af Femern A/S’ og den danske stats påstande om det modsatte, slået fast, at Femern-forbindelsen er en statsstøttet konkurrent til private færgeruter – herunder Scandlines.

Konkurrence er godt, naturligvis under forudsætning af, at konkurrencen er transparent og fair, og at den finder sted under faste rammer, som ikke muliggør misbrug. EU Kommissionens afgørelse udstikker klare rammer for statsstøttens omfang, både økonomisk og tidsmæssigt, hvilket Scandlines hilser velkomment.

”Afgørelsen blev af politikere bag Femern-tunnelen modtaget med det sædvanlige svar; at projektet fortsat er ’robust’. Ikke desto mindre valgte den danske stat kort efter at indklage Kommissionens afgørelsen om statsstøtte for EU Domstolen, og man må tro, at selv de stædigste Femern-fortalere er begyndt at vakle i troen på robustheden,” siger Søren Poulsgaard Jensen, CEO i Scandlines.

Femern-projektet er baseret på forældede trafikmodeller og -forventninger, og det bygger på mangelfulde analyser af konkurrent- og kundeadfærd. Undervejs i et mangeårigt forløb er projektet blevet ramt af forsinkelser, budgetskred, problemer med godkendelser i Tyskland, EU-domme, ændrede trafikforhold og nedsættelser af taksten på Storebælt og senest en række oversete, fredede stenrev i det planlagte byggefelt.

”Vi bad KRAKA Advisory undersøge validiteten i påstanden om økonomisk ’robusthed’ set fra statskassens side. Perspektiverne for skatteborgerne, som kommer til at betale regningen, når Femern-tunnelen med al sandsynlighed rammer gældsfælden, er dystre. Og for Scandlines – og andre konkurrenter i trafikkorridoren – er perspektiverne ved konkurrence fra en i sidste ende skattefinansieret underskuds-tunnel både skræmmende og unfair,” siger Søren Poulsgaard Jensen, og fortsætter:

”Som KRAKA Advisory’s analyse viser, hænger økonomien ikke sammen i Danmarkshistoriens største anlægsprojekt. Enhver udfordring og kritik af projektet er hidtil blevet fejet til side med postulatet om, at det er ’robust’, og veldokumenteret. Mens vi hverken kan få garanti for rimelige adgangsforhold for vores kunder eller ordentlige sikkerhedsforhold på vores sejlruter, så får politikerne bag Femern-projektet – på trods af de økonomiske realiteter – at vide, at projektet er ’robust’, selv om alle væsentlige forhold har ændret sig. Ansvarlige politikere bør gribe ind og kræve en ordentlig og opdateret analyse af projektet og tale klart om de økonomiske konsekvenser af de valg, de træffer,” slutter Søren Poulsgaard Jensen.


Beklager, du har ikke tillatelse til å legge inn / svare i dette forumet.