Jernbane.net

Velkommen! Logg Inn Opprett en ny profil

Avansert
Støtt oss
[DK] Kontrollører har en vigtig rolle ved krav om mundbindavatar
Jernbane.Net
[DK] Kontrollører har en vigtig rolle ved krav om mundbind
23. September 2020, kl. 10:39
Midttrafik gør status på kontrollørindsatsen efter en måned med krav om mundbind eller visir i hele Region Midtjylland.

”Kunderne er gode til at passe på sig selv og andre i Midttrafiks busser og Letbanen. Kravet om mundbind er blevet modtaget uden de store udfordringer. Kontrollørerne oplever generelt en god stemning hos kunderne. Der er en god dialog mellem kunderne og kontrollørerne, uanset om kunderne har glemt mundbindet i tasken eller er undtaget fra at bruge mundbind”, fortæller Thomas Dalgaard Mikkelsen, talsmand for Midttrafik.

Siden det landsdækkende krav om mundbind og visir trådte i kraft, har kontrollørerne afvist cirka 400 kunder i hele Midttrafiks område, der ikke bar mundbind eller visir i busser, tog eller letbane. Afvisningerne er foregået stille og roligt i de fleste tilfælde. Kun to gange har det været nødvendigt at tilkalde politiet. Midttrafik har i perioden fra 22. august til 22. september haft cirka 3.718.000 passagerer.

Kravet om mundbind eller visir bliver håndhævet af Midttrafiks billetkontrollører fra G4S, der tjekker både billetter og mundbind/visir. Midttrafik har derudover indgået aftale med kontrollører fra Securitas, der udelukkende tjekker for mundbind og visir. Det er tanken, at kontrollørerne skal have en præventiv virkning i busser og letbane, samtidig med at de formidler viden om kravet om mundbind og visir.

Regler og undtagelser
Alle skal som udgangspunkt bære mundbind eller visir i Midttrafiks busser, i Letbanen, i Lemvigbanen, på stationer og på Letbanens standsningssteder. Mundbind eller visir skal tages på inden påstigning og må først tages af, når kunden er ude af bus eller letbane, og har forladt station eller Letbanens standsningssted.

Alligevel kan man møde kunder og chauffører, der ikke bærer mundbind eller visir. Det skyldes, at Sundhedsstyrelsen har lavet en række undtagelser til kravet om mundbind:

Børn under 12 år.
Personer, der har nedsat bevidsthedsniveau.
Personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke er i stand til at bære mundbind eller visir, fx: Personer med fysiske deformiteter, ufrivillige rystelser, hududslæt, sår eller forbindinger.
Personer med angst, klaustrofobi eller vrangforestillinger.
Personer for hvem mundbindet eller visiret forhindrer udførelse af vigtige funktioner såsom mundbetjent kørestol.
Personer som har betydeligt ubehag ved brug af mundbind, fx personer med vejrtrækningsbesvær.
Rejser man med kollektiv trafik skal man derfor være opmærksom på, at nogle kunder har en god grund til ikke at bære mundbind. Midttrafik opfordrer til, at man ikke påtaler det manglende mundbind over for sine medpassagerer, men i stedet forhører sig ved kontrolløren, hvis man er i tvivl om noget.

Midttrafik understreger, at brug af mundbind eller visir ikke kan stå alene. Det er fortsat vigtigt at følge alle Midttrafiks råd om god coronaadfærd:

Hold afstand ved stoppesteder, på letbaneperroner, i Letbanen og i bussen
Rejs uden for myldretiden, hvis du kan
Respekter det tilladte antal passagerer. Stig ikke på en fyldt bus eller letbane.
Sid eller stå med ansigtet i køreretning
Medbring din egen håndsprit og sprit af før berøring af kontaktpunkter, fx stopknap
Vis hensyn, host eller nys i ærmet
Hav god håndhygiejne
Bliv hjemme, hvis du er syg eller har symptomer


Beklager, du har ikke tillatelse til å legge inn / svare i dette forumet.