Jernbane.net

Velkommen! Logg Inn Opprett en ny profil

Avansert
Støtt oss
[SE] SJ overtar vedlikehold av togavatar
Jernbane.Net
[SE] SJ overtar vedlikehold av tog
04. March 2021, kl. 21:49
SJ tar hem underhållet av tåg

SJ tar över underhållet av X40 och X55 i egen regi. Personalen på Mantena erbjuds anställning hos SJ. Övertagandet ska vara helt genomfört i slutet av året.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 4 mars 2021

”Vi tror det kommer att bli jättebra”, säger Lars Lindberg, head of fleet management vid SJ. ”Vi vill åstadkomma ännu bättre fordonsunderhåll och ser stora möjligheter att digitalisera vår fordonsflotta.”

SJ och Mantena har tecknat en avsiktsförklaring om att fordonsunderhållet av X40 och X55 helt eller delvis övergår i SJ:s regi.

Det innebär att SJ tar över stora delar av den lokala underhållsverksamheten i Hagalund och Västerås.

Mantena-personal erbjuds jobb hos SJ
Personalen hos Mantena kommer att erbjudas anställning hos SJ. Målet är att övergången ska vara helt genomförd i december 2021.

Enligt Lars Lindberg blev det ett bra tillfälle för SJ att återföra tågunderhåll i egen regi när Mantena nyligen sade upp underhållskontrakten för fordonen X40 och X55.

”Vi kände att vi är mogna att ta över underhållet i egen regi och att det var den bästa lösningen både för oss och för Mantena”, säger han.

”För oss blir det allt viktigare att kunna accelerera innovation och utveckling inom fordonsunderhåll.”

”Men vi hoppas att medarbetare som i dag finns hos Mantena i Västerås och i Hagalund väljer att komma över till oss på SJ.”

Mantena nöjt med lösningen
Vidar Leirvik tillförordnad vd på Mantena säger i ett skriftligt uttalande att han är nöjd med avsiktsförklaringen med SJ.

”Vi på Mantena är nöjda med den gemensamma lösning vi tagit fram tillsammans med SJ. Vi har ett brett samarbete med SJ som sker i flera olika former i flera avtal och som vi kommer att fortsätta med. En viktig aspekt av detta avtal är att Mantenas medarbetare kan stanna kvar i yrket och övergå till SJ”, skriver Leirvik.

Det är i ett första steg det ”trafiknära” underhållet som SJ kommer att utföra i egen regi; daglig tillsyn, service och enklare underhåll.

”Vi tror det kommer att bli jättebra. Vi vill åstadkomma ännu bättre fordonsunderhåll och ser stora möjligheter att digitalisera vår fordonsflotta.”Lars Lindberg, head of fleet management vid SJ


kilde: Jarnvägar.nu#Jernbanenytt
#jernbane
#jernbane.net
@jernbane.net


Beklager, du har ikke tillatelse til å legge inn / svare i dette forumet.