Jernbane.net

Velkommen! Logg Inn Opprett en ny profil

Avansert
Støtt oss
[SE] Snälltåget deltar inte i Trafikverkets upphandling om nattåg till Europaavatar
Jernbane.Net
[SE] Snälltåget planlegger flere avganger utenlands for 2022
22. April 2021, kl. 09:29
Snälltåget satsar på fler avgångar med nattåget Stockholm – Berlin 2022

Ett ökat intresse för tågresor ut i Europa gör att Snälltåget satsar på fler avgångar med nattåget Stockholm – Malmö – Köpenhamn – Hamburg – Berlin under 2022. Från april till och med september 2022 blir det dagliga avgångar och det blir fler avgångar i oktober, vid höstlovet, jul- och nyårshelgerna. Under vintermånaderna januari – mars 2022 kommer nattågets destination istället bli de österrikiska alperna med Schwarzach St Veit som slutdestination, för att kunna erbjuda direkta nattåg för skidturister från Sydsverige och Danmark.

- Vi ser ett starkt intresse för tågresor till kontinenten och väljer därför att satsa på fler avgångar, säger Carl Adam Holmberg, Affärschef för Snälltåget

Den utökade trafiken kommer att innebära att Snälltåget kör nattåg 215 dagar per år mellan Sverige och Tyskland (och Österrike) från 2022.

-Vi på Snälltåget kör n när kunderna vill resa. Ökar efterfrågan så ökar vi utbudet av platser eller avgångar. Vi kör utan statsbidrag och vårt mål är att erbjuda prisvärda och hållbara resor till våra kunder, fortsätter Carl Adam Holmberg.

Trafikstarten för Snälltågets nattåg Stockholm – Malmö – Köpenhamn – Hamburg – Berlin var planerad redan i vår, men har på grund av osäkerheten med pandemins utveckling flyttats fram till 27 juni 2021, dagen efter att EUs vaccinationspass preliminärt ska börja att gälla. Snälltåget planerar i nuläget för dagliga avgångar fram till och med den 5 september och planerar även att utöka trafiken under hösten 2021, med fler avgångar i september, oktober och inte minst under höstlovet.#Jernbanenytt
#jernbane
#jernbane.net
@jernbane.netOppdatert 1 gang(er). Siste gang oppdatert 22.04.2021 15:06 av Jernbane.Net.
avatar
Jernbane.Net
[SE] Snälltåget deltar inte i Trafikverkets upphandling om nattåg till Europa
22. April 2021, kl. 15:07
Trafikverket genomför på Regeringens uppdrag en upphandling av nattågstrafik på sträckorna Stockholm – Hamburg och Malmö – Köln/Bryssel.
Snälltåget är kritiska till denna upphandling, framförallt sträckan Stockholm - Hamburg, eftersom det innebär en väsentlig risk att en annan aktör kan bedriva trafik med statsstöd från Sverige och Danmark på sträckan parallellt med Snälltågets nattåg.

Snälltåget välkomnar istället rättvis konkurrens på spåret och bättre villkor för att bedriva gränsöverskridande nattågstrafik, t ex lägre avgifter för att köra på spåren, förenklade skatteregler för tåg på samma sätt som för flyg och ett harmoniserat regelverk mellan länderna. Det är viktiga förutsättningar för att internationella tågresor, både på natten och dagen, ska bli mer attraktiva för kunderna - med konkurrenskraftiga priser och fler avgångar.

I Sverige har kostnaden för att använda spåren ökat med 140% från 2014 till 2022. En kostnadsökning som i slutändan måste betalas av kunden och som minskar tågets konkurrenskraft mot andra transportmedel.

Med flera aktörer på spåren och därmed fler valmöjligheter, ser vi att resandet ökar och att kostnaden för att resa med tåg minskar. Ett exempel på detta är tågresandet inom Sverige som har ökat med 21% sett i persontransportarbete under perioden 2014 till 2019. Under samma period har utvecklingen i Danmark, som saknar konkurrens, minskat med 5% (Källa: Trafikanalys). På sträckan Malmö - Stockholm, som Snälltåget trafikerat sedan 2009, har utbudet (i antal platser) ökat med 13% under åren 2010 - 2019, samtidigt har det genomsnittliga priset för en tågresa minskat med 20% (Källa: KTH).#Jernbanenytt
#jernbane
#jernbane.net
@jernbane.net


Beklager, du har ikke tillatelse til å legge inn / svare i dette forumet.