Jernbane.net

Velkommen! Logg Inn Opprett en ny profil

Avansert
Støtt oss
[SE] Det långa resandets renässansavatar
Jernbane.Net
[SE] Det långa resandets renässans
11. June 2021, kl. 10:30
Det långa resandets renässans”Stål mot stål svischar det fram. Om elen är ren, inga utsläpp. För 100 år sedan ställde järnvägen om det moderna samhället. Kan den göra det igen?” Vårt svar på den frågan – som ställs i inledningen i förra veckans Klotet i P1 – är ett rungande ”ja”. Det var ett fint reportage om tågets förutsättningar i en föränderlig tid. SJ:s Dan Olofsson bidrog med många insikter om nattågets förutsättningar och menar att klimatdebatten givit nattågen ett uppsving. Bilden bekräftades av Snälltågets Marco Andersson. Fortfarande är dock priskonkurrensen med flyget ett av de största hindren, och det är i själva verket orsaken till den nedgång som resandet med nattåg upplevt sedan 1990-talet. I dessa tider tillkommer fler och fler nattågsförbindelser inom Europa. Just nu pågår även Trafikverkets upphandling av nattåg till kontinenten. Resultatet av upphandlingen får vi efter sommaren. Tågföretagens medlem Snälltåget har valt att inte delta i upphandlingen och har riktat kritik mot att det genomförs en upphandling som bygger på skattefinansierad trafik som delvis konkurrerar med Snälltågets befintliga biljettfinansierade trafik. Snälltåget förespråkar i stället att politiken ska fokusera på att förbättra förutsättningarna för internationell tågtrafik över Europas gränser genom att förenkla och sänka kostnaderna – exempelvis sänkta banavgifter för prioriterad trafik – snarare än att upphandla trafik.

I Frankrike finns en lång historik av tågsatsningar. Nyligen återstartades nattåget Paris – Nice. Senast 2030 ska tio nattågslinjer finnas i Frankrike och ut i Europa, varav en med slutdestination Malmö. Drastiska förbud mot flygresande kommer att kopplas till ett stödpaket till flyget på 70 mdr kronor. Tanken är att om en tågsträcka är kortare än 2,5 timmar så ska inrikesflyg på sträckan förbjudas.

Ur veckans mediebevakning noterar vi särskilt att Heidelberg Cement-koncernen, där svenska Cementa ingår, meddelat att man avser att bygga världens första klimatneutrala cementfabrik i Slite på Gotland. Med ett betongbeting från staten som garant – via krav i offentlig upphandling – av stora volymer klimatneutral betong så ändras miljökalkylen för stora infrastrukturprojekt i grunden. Den bästa katalysatorn för ett sådant industriprojekt är nya stambanor på bropelare.

Banavgiftsrabatterna på 1,37 mdr kronor kommer enligt uppgift från Infrastrukturdepartementet att hanteras i en höständringsbudget i september. Inom kort skickas ett förslag i form av en promemoria ut på snabbremiss. Vi håller er uppdaterade.

TågföretagenBeklager, du har ikke tillatelse til å legge inn / svare i dette forumet.