Jernbane.net

Velkommen! Logg Inn Opprett en ny profil

Avansert
Støtt oss
[NO] Sporveien: CAF-trikkene klare for trafikk om litt...avatar
Jernbane.Net
[NO] Sporveien: CAF-trikkene klare for trafikk om litt...
23. June 2021, kl. 10:26
CAF-trikkene klare for trafikk om litt...


En av de nye trikkene passerer Jernbanetorget under en av testene på nattestid. Foto: Katrine Holland / Sporveien

I Oslo satses det stort på å fornye trikketilbudet. Mange infrastrukturoppgraderinger er allerede ferdigstilte og innen utgangen av 2024 skal 87 nye, moderne trikker være levert til hovedstaden. To trikker er under utprøving i byen, og det nærmer seg at Sporveien kan ønske de reisende velkommen om bord.

De to første, nye trikkene ankom hovedstaden høsten 2020. Trikkene har siden den gang vært gjenstand for omfattende testing på nattestid på skinnene i Oslo.

­– Erfaringer fra tidligere anskaffelser har vist viktigheten av å teste grundig før de tas i bruk med passasjerer. Sentralt i utprøvingen står møte mellom ny teknologi og eksisterende infrastruktur, forteller prosjektsjef i Sporveien, Bjørn Bjune.

Påvirket av korona

Utprøvingen av de nye trikkene har imidlertid tatt lengre tid enn man først trodde grunnet den pågående koronapandemien. Spania var i starten av pandemien ett av landene som var hardest rammet. I denne perioden ble fabrikken til den spanske leverandøren av de nye trikkene CAF stengt ned, noe som medførte at testingen av trikkene kom i gang senere enn opprinnelig planlagt.

Også selve testingen har tatt lengre tid, som følge av at leveransetidene på deler har økt betraktelig, fabrikker til underleverandører har vært stengt, og det har tatt tid å hente inn personell fra utlandet til å delta i testingen. Prosjektet har også jobbet under et strengt smittevernregime med begrensninger i antall personer som kan delta per test, og med en streng tolkning av karantenebestemmelser for å unngå sykdom og fravær i testteamet.

– Vi ble svært bekymret for trikkeleveransen da koronapandemien kom for fullt i fjor, og har jobbet iherdig for å unngå alvorlige konsekvenser for prosjektet. Utprøvingen av de nye trikkene har likevel tatt noe lengre tid enn forutsett, men heldigvis ser vi nå frem til å kunne ønske de reisende velkommen om bord forhåpentlig innen utgangen av året, sier prosjektsjef Bjune.

Prosjektet er fortsatt godt innenfor den økonomiske styringsrammen gitt av Sporveiens eier Oslo kommune, selv om testingen av trikkene tar noe lengre tid enn forutsatt. Den omfattende utprøvingen er essensiell for å avdekke og rette eventuelle feil og mangler i leveransen, da eventuelle nødvendige endringer i ettertid er forventet å være dyrere.

Svært etterlengtede trikker

De eldste trikkene som trafikkerer hovedstaden i dag er over 40 år gamle, og trenger sårt å bli skiftet ut. Hele 8 av 10 Oslo-innbyggere opplyser at de elsker trikken, og mange har uttrykt at de ser frem til nye, moderne og trappefrie trikker som gjør det lettere å reise kollektivt også med barnevogn, rullestol eller sykkel. Når de nye trikkene er satt i trafikk vil dobbelt så mange kunne reise med trikken i Oslo sammenlignet med hvor mange det er plass til i dag.

– Vi vet at mange gleder seg til å reise med de nye trikkene, og det ser ut til at dette vil kunne skje om ikke så altfor lenge. Det aller viktigste for oss er uansett å sikre god kvalitet i leveransen av alle de 87 nye trikkene og at de fungerer godt i byen vår når de tross alt skal frakte reisende i Oslo de neste 30-40 årene fremover, avslutter Bjune.

Fakta om de nye trikkene:

Antall: 87 nye trikker
Lengde 34,16 meter
Bredde 2,65 meter
Type: Urbos 100
Plass til: 220 passasjerer
USB-kontakter

Funksjonelle og pålitelige, med et moderne og effektivt grensesnitt mot publikum
Universelt utformet og 100 prosent lavgulv
Fire rullestolplasser i hver trikk, to per retning
Seks dører (mot fire på dagens trikker), med romslige og åpne dørarealer
God synlighet til digitale fargeskjermer utvendig og innvendig

Et mål for trikkeanskaffelsen har vært å anskaffe en velutprøvd trikk tilpasset Oslos forhold. De nye trikkene som kommer til Oslo er 3. generasjon URBOS 100. Dette er en trikketype som allerede er testet, innført og tatt i bruk i flere store byer over hele verden.
Det foreligger en opsjon på ytterligere 60 trikker.

Spanske CAF, Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA, er valgt som leverandør.

Fakta om Trikkeprogrammet:
Oslo kommune og Sporveien gjennomfører Trikkeprogrammet, en storstilt satsing på trikk i hovedstaden. Gjennom Trikkeprogrammet utvikles neste generasjons trikketilbud i Oslo, ved å anskaffe nye, moderne trikker og oppgradere infrastruktur og trikkebaser.

Trikketilbudet som sådan skal fornyes ved kjøp av 87 nye, moderne trikker som skal leveres i en periode fram til 2024.

Sporveien leder Trikkeprogrammet og samarbeider nært med Ruter, Bymiljøetaten og Vann- og avløpsetaten i Oslo om de ulike delene av programmet.

Du kan lese mer om Trikkeprogrammet og nye trikker til Oslo på www.fremtidensbyreise.no.Beklager, du har ikke tillatelse til å legge inn / svare i dette forumet.