Jernbane.net

Velkommen! Logg Inn Opprett en ny profil

Avansert
Støtt oss
[SE] Idag innvies det nye stasjonshuset i Växjöavatar
Jernbane.Net
[SE] Idag innvies det nye stasjonshuset i Växjö
27. September 2021, kl. 14:34
Jernhusen inviger idag den nya stationsbyggnaden i Växjö

I Växjö har Jernhusen tillsammans med Växjö Kommun utvecklat ett unikt kombinerat stations- och kommunhus. Huset blir en attraktiv entré till staden, en tilltalande mötesplats för resenärer, invånare och besökare samtidigt som det kan möta ett ökat kollektivt resande. Den nya stationen inrymmer väntsal, butiker och restauranger.

- Vi vill att fler väljer järnvägen för resor och godstransporter. En integrerad station och kommunhus betyder att vi kommer kunna erbjuda ett bredare serviceutbud till resenärer och besökare säger Kerstin Gillsbro vd på Jernhusen och fortsätter, det skapar i sin tur ett större flöde av människor till platsen och en trygg miljö för alla besökare vilket förhoppningsvis får fler att upptäcka möjligheten med det kollektiva resandet.

I Jernhusens stationer möts människor i rörelse, ibland som resenärer men också som kunder till de butiker och restauranger som finns där. I Växjös nya station kommer man kunna välja mellan Pressbyrån, Espressohouse, Subway, Wakasaya, Sixt biluthyrning, Länstrafiken Kronobergs resebutik, Klang Market och Salads and Smoothies. I Växjös stations- och kommunhus finns även Växjös vardagsrum, en allmän mötesplats och social knutpunkt för invånare och besökare.

- Det här är inte vilket rum som helst, detta är vårt nya vardagsrum och hjärtat av Växjö. Vi skapar nu tillsammans en mötesplats för alla – unga som gamla, besökare och resande till och från skola, jobb och nöje. En trygg och säker plats full av möjligheter, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande Växjö kommun.

Sedan 2006 har antalet resor med kollektivtrafiken i region Kronoberg ökat med 79% och under 2019 genomfördes det 10,6 miljoner resor med tåg eller buss. Kollektivtrafiken är ett kraftfullt verktyg för en långsiktigt hållbar utveckling i de flesta delar av landet och så även i Kronoberg.

Jernhusen äger, utvecklar och förvaltar ett fastighetsbestånd av stationer, stationsområden, underhållsdepåer och godsterminaler längs den svenska järnvägen. Jernhusen ägs av svenska staten och har 200 medarbetare. Fastighetsbeståndet uppgår till 146 fastigheter, med ett totalt marknadsvärde på 18 miljarder kronor.
Oppdatert 1 gang(er). Siste gang oppdatert 27.09.2021 14:36 av Jernbane.Net.


Beklager, du har ikke tillatelse til å legge inn / svare i dette forumet.