Jernbane.net

Velkommen! Logg Inn Opprett en ny profil

Avansert
Støtt oss
[SE] Flyttbara bostäder flyter in i Helsingborgs Hamn
Lagt inn av Jernbane.Net avatar
Jernbane.Net
[SE] Flyttbara bostäder flyter in i Helsingborgs Hamn
29. November 2021, kl. 16:44
Flyttbara bostäder flyter in i Helsingborgs HamnNytänkande och hållbarhet är röda trådar som genomsyrar det mesta i dagens samhälle. Det helt nya konceptet Rehouse, en innovation inom H22, har nu landsatts i Helsingborg Hamn. Totalt lyftes 157 kollin iland som i första etappen ska skapa 39 av de totalt 78 flyttbara lägenheterna i det första av de två flerbostadshusen som är del av projektet H22 NIWA placerad i Gåsebäck, Helsingborg.

De 157 modulerna som lossas i Helsingborgs Hamn transporteras den korta sträckan från hamnen till Gåsebäck av Akka Frakt med lastbil. På plats ska ett cirkulärt bostadsbyggande ta form där en stor del återvunnet material används för att bygga husen som kan demonteras, flyttas och återanvändas. Totalt ska 78 lägenheter uppföras, i två etapper, och till sommarens H22 City Expo ska det första flerbostadshuset stå klart med 39 lägenheter, varav vissa kommer stå öppna som visningslägenheter. När byggnationen av etapp ett är klart kommer ett femvåningshus med sex ettor, 10 tvåor, fem mindre treor och 18 större treor finnas för uthyrning. Modulerna lyfts iland fullt klara och utrustade med monterade kök och badrum, vvs och el.

Cirkulärt och hållbart med SIBS koncernen
Svenska företaget Frontlog AB, som är specialiserade på unika transportlösningar, står för logistiken av husmodulerna från den egna fabriken i Malaysia via Helsingborgs Hamn till slutdestinationen på Gåsebäck där de ska monteras. Både Frontlog AB och Sveaviken Bostad ingår i SIBS koncernen som har en integrerad värdekedja – från projektering och egen fabrik till långsiktig fastighetsförvaltning.

En stadsdel i innovativ förändring
Gåsebäck är en stadsdel under förvandling från ett gammalt industriområde till ett urbant och modernt bostadsområde. Sveaviken blir med projektet H22 NIWA och det nya Rehouse-konceptet först ut att bygga bostäder på området. I anslutning till H22 NIWA kommer en separat testmodul som illustrerar och demonstrerar byggtekniken finnas. En speciell kontext och en speciell lösning.

-Utvecklingen av Gåsebäck går under H+ projektet som jobbat med att etablera mötesplatser och verksamheter i området med avstamp i dialog, samverkan och områdets unika karaktär. Det har krävts andra processer än de man vanligtvis jobbar med inom planering. Bostäderna som nu ska etableras på Gåsebäck är en del av planen om en stadsdel med blandade funktioner men som behåller sin starka karaktär som redan finns på plats. Rehouse-konceptet är ett modigt bostadsförslag och ett spännande projekt som vi tror hamnar på exakt rätt plats, berättar Helena Taps, Planarkitekt Stadsbyggnadsförvaltningen, Helsingborgs Stad.

Bostadsmarknaden och bygglov
Det nya konceptet med flyttbara modulhus till ett bra pris ska bidra till en sundare bostadsmarknad med förhoppningen att korta byggnationsprocessen från flera år till ett från projektering till inflyttning. En avgörande faktor i processen är att man kan bygga på ett tillfälligt bygglov då husen är flyttbara.

Ett tidsbegränsat bygglov för nybyggnation av bostäder får ges om följande förutsättningar är uppfyllda:

ansökan avser nybyggnad av en byggnad för bostadsändamål,
platsen där byggnaden ska placeras kan återställas,
sökanden har ansökt om ett tidsbegränsat bygglov, och
någon, några eller alla förutsättningar för bygglov är uppfyllda.
Ett tidsbegränsat bygglov kan förlängas om sökanden ansöker om det. Det kan förlängas med högst 5 år i taget och den sammanlagda tiden får inte överstiga 15 år.

Planering och logistik
De stora husmodulerna, vissa upp till fem meter breda och med en vikt på 13,3 ton styck lossas i Helsingborgs Hamn med däckskranarna på fartyget Asian Bulker som seglat husmodulerna från Penang i Malaysia.

-Husmodulanlöpet är ett exempel på att Helsingborgs Hamn inte bara hanterar container gods utan även har ett serviceutbud och kompetens för att ta utföra projektanlöp som detta som kräver bra planering, flexibla lösningar och omfattande logistik. Vi är glada att kunna hjälpa Frontlog och i slutändan Helsingborgs stad med detta spännande H22-projekt. Hamnen har lastat och lossat husmoduler till kunder tidigare, men aldrig så här många moduler från ett och samma fartyg, berättar Anders Paulsson Sales Executive Helsingborgs Hamn.

Flerbostadshusen på Gåsebäck kommer att ackompanjeras av en upphöjd japansk trädgård som också ger namn till hela projektet – H22 NIWA.

Om H22
Den 30 maj – 3 juli, 2022, bjuder Helsingborgs stad in världen till att ta del av stadens hållbara och innovativa samhällslösningar under den internationella stadsmässan H22 City Expo. Med fokus på ett långsiktigt innovations- och förändringsarbete genom bland annat cirkulära lösningar, hållbar stadsutveckling och smart teknologi kan besökarna under mässan se, uppleva och utforska innovationer som formar framtidens smarta och hållbara stad. Info om programmet hittar du här h22cityexpo.se.Beklager, du har ikke tillatelse til å legge inn / svare i dette forumet.