Jernbane.net

Velkommen! Logg Inn Opprett en ny profil

Avansert
Støtt oss
[Tyskland] "Heidebahn" Hannover - Buchholz, del 5
Sören Heise
28. August 2015, kl. 18:40
Hej och välkommen ombord till sista delen i resan på Heidebahn.

Alla bilder och några till hittar ni på detaljsidan.

På grund av diverse orsak blev några avsnitt utan text. Därför tar jag resans sista del som anledning att tillfoga textdelarna som saknades hittills.


I del 1a och del 1b besökte vi stationerna i Hannover, Langenhagen (bl.a. min hemmastation) och Wedemark, text finns där. I del 2a fortsätter vi i södra Heidekreis.

Först kom Lindwedel. Den forna stationen är numera endast en hållplats. Stationshuset nybyggdes under 1950-talet. Det gamla förstördes under ett bombangrepp 15 oktober 1944. Ett ammunitionståg och ett persontåg skulle mötas när bomberna föll. Mera än 400 personer omkom.
Hope (Håpe på nordiska) var en station fram till 1995, sedan fram till 2002 en hållplats. Här används - som i Lindwedel - stationshuset numera som bostadshus.
Nästa är Schwarmstedt. År 2001 ersattes semaforerna med ljussignaler, ställverket Ssf i syd (som byggdes 1916) stängdes. Stationen lokalbevakas från ställverket Sn i norr. En gång var Schwarmstedt en järnvägsknutpunkt. Med flera avsnitt öppnades linjen Celle - Schwarmstedt - Verden (Aller) under åren 1903-1905. Med sommaren 1966 slutade persontrafiken. Godstågen försvann i flera etapper under åren 1981 - 1994. Lonjeförningen kan ses fortfarande på flygbilder men inte genom tågfönstret.

Bak Schwarmstedt korsas Aller-dalen på flera broar. Det följer Hademstorf och Eickeloh, bägge hållplatser (Eickeloh var tidigare en station) trafikerades sist 27 juni 2010. Perrongen i Eickeloh finns kvar, i Hademstorf försvann den i samband med att linjens hastighet höjdes och kurvradien ändrades.

Hodenhagen är mötesstation. Runt minut :30 mötas Erixx-tågen här. Sedan 16 oktober 2011 har stationen ett elektroniskt ställverk.

Düshorns forna station ligger långt borta från byn. Därför är stationen ur drift, stationshuset privatägs. Fram till 2011 fanns en växel här som anslutning till en depå för kolsyra.

Walsrode har semaforer och två ställvetk, Wnf och Ws, som bägge togs i drift år 1936. Tågklareraren på Wnf är den ansvarige för Hodenhagen.
Stationen Walsrode är den östra slutstationen av Verden-Walsroder Eisenbahn (VWE). Banan öppnades runt årsskiftet 1910/1911. Den största godskunden var kaliverket i Groß Häuslingen, i banans mellersta del. Men verket stängdes år 1924 - detta påverkade VWE. Slutligen delades banan år 1936 i två när mittdelen Stemmen (i väst) - Böhme lades ner och revs. Mellan Verden och Stemmen slutade persontrafiken år 1969, museitåg finns kvar. På banans östra del Walsrdoe - Böhme slutade persontrafiken 1 november 1936 men återinfördes under krigstiden för att läggas definift ner våren 1964. Numera är bara bandelen Walsrode - Hollige driftsklart (frågan är: Hur länge?), avsnittet Hollige - Böhme togs äver av en förening, här går det fordon med 600 mm spårvidd.

Dessutom avgick i Walsrode linjen som en gång ledde till Bremervörde. Delen fram till Cordingen är i dag ett industrispår. Detta eftersom i Cordingen anslutar forna Werkbahn Wolff Walsrode vars efterföljare övertog linjen Walsrode - Cordingen år 1997. Werkbahn går till Bomlitz där det finns i dag Industripark Walsrode. Den är efterföljaren till svartkrutsfabriken som grundades av August Wolff för mera av 200 år sedan.Dotterbolaget Eibia var under Andra världskriget en av Tysklands största ammunitionsfabriker med ett verk i Bomlitz. Efter 1945 var och är det andra saker som produceras.
Banan Cordingen - Bomlitz trafikerades under åren 1914 - 1976 elektriskt. Eldriften i fabriken slutade 1979, ett lok står so mmonument i Bomlitz. Sedan 1 mars 2002 utför Osthannoversche Eisenbahnen (OHE) driften på Wolff-banan. Fram till maj 1991 fanns det till och med offentliga persontåg mellan Walsrode och Bomlitz med ett Wolff-lok och DB-vagnar. På vissa dagar går det museitåg på banan.

Del 2a slutar i Honerdingen. Hållplatsen låg norr om byn, dessutom fanns anslutning till Eibia-fabriken som låg mellan banan och Bomlitz.

Del 2b handlar om få stationer. Informationer om stationerna är med i länken.

Del 3 handlar om Soltau. Det är mittpunkten i Heidekreuz. Här mötas Heidebahn Hannover - Buchholz och Amerikalinie Uelzen - Bremen. Tyvärr har man inte anslutningar i alla riktningar, bara i relationen Walsrode <-> Bremen. Ställverken Sw, Smf och So byggdes år 1935.

I Soltau fanns en gång anslutningar till tre privabanor. Alla trafikerade med Soltau Süd en egen station (med spårförbindelse till stationen Soltau) och alla blev del av Osthannoversche Eisenbahnen (OHE) när bolaget grundades år 1944.

Aäldst är linjen till Celle som nådde Soltau 23 april 1910 när bandelen Bergen - Soltau öppnades. Sedan 1961 fördes persontågen i Soltau till Bundesbahnhof, med sommartidtabellen 1975 var persontrafiken slut, ett år senare också mellan Bergen och Celle.
13 juli 1913 öppnades linjen till Lüneburg. På den så kallade Gebirgsbahn (för våra förhållanden är det nästan ett fjäll där ;)) slutade persontrafiken Soltau - Schwindebeck 26 juni 1975 (också denna banans persontåg trafikerade då Soltaus Bundesbahnhof), sommaren 1977 också på banans norra del. Bägge linjer är i drift, det går godståg och av och till museitåg.

Först 15 maj 1920 öppnades linjen till Neuenkirchen som lämnar Soltau mot väst. 27 maj 1961 slutade persontrafiken definitivt efter att ha nerlagd under åren 1928 - 1947. Att införa tågen till Soltaus Bundesbahnhof skulle ha krävt ett riktningsbyte. Godstrafik fanns fram till 1986, 31 mars 1996 - tio år senare - stängdes banan officiellt. I Neuenkirchen är en kilometer bavarad och används som dressinbana.

Norra Heidebahn Soltau - Buchholz moderniserades och rationaliserades under 1960- och 1970-talet men var trots detta nerläggningshotad. Från och med 1978 pågick det protester och aktioner med målet att hålla linjen vid liv. Saken slutade positivt: Med sommartidtabellen 1989 ersattes rälsbussarna med (då) moderna motorvagnar littera 628.2. Men timmestrafiken kunde införas först december 2011 efter att linjen hade moderniserats igen. Vi får hoppas att antalet resenärer stiger. Under långa år gick det för övrigt inga genomgående tåg på Heidebahn utan bytet i Soltau var obligatoriskt.

Lite öst om Soltau korsar Heidebahn linjen till Uelzen på en bro, tidigare såg man OHE-stationen Soltau Süd. Soltau Nord är en hållplats mitt i skogen. Om man vet att det finns bara en hotell, en skola och en busshållplats i närheten är det rätt många resenärer. Wolterdingen fick en ny perrong under modernisieringen. Medan den gamla låg vid stationshuset (i drift fram till 1979) ligger den nya direkt vid landsvägen.

I del 4 svg vi bl.a. norra delens mötesstationer, Schneverdingen och Handeloh. Vi slutade i Büsenbachtal. Därifrån är det inte långt till Holm-Seppensen. När banan öppnades låg den på fältet mellan byarna Holm och Seppensen, så smaningom byggdes det semesterstugor runt stationen. Sedan Andra väldskriget och bomerna mot Hamburg är det permanenta bostäder. Stationen blev rätt tidigt till en hållplats, stationshuset används som kulturcentrum. Redan vid försnignalen till stationen Buchholz ligger hållplatsen Suerhop. Lite senare korsas den tidigare järnvägen till Bremervörde, sedan är vi inom stationen Buchholz. an passerar lokstallet (ur drift) och ställverket som invigdes år 1971 innan man kommer till perrongerna som ligger vid stationens östra slut.

Buchholz (Nordheide) är den norra slutstationen för Heidebahn. Tågen stannar söder om stationshuset, tidigare fanns det genomgående förbindelser till Harburg eller till och med Hamburg. Nu måste man alltig byta till Metronom. Norrut till Hamburg är det vid samma perrong, söderut kräver bytet en längre väg eftersom stationen gångbroar ligger inte optimalt till Heidebahn-perrongen.

Buchholz finns med på järnvägskartan sedan Cöln-Mindener Eisenbahn öppnade sin linje Bremen - Harburg 1 juni 1874. Byn med runt 400 invånare var inte tänkt som station men man valde att det var här där linjerna Hamburg - Köln och Berlin - Bremerhaven skulle mötas. Av den sistnämnda öppnades 31 december 1874 delen Lüneburg - Buchholz. Först 1 februari 1902 när avsnittet västerut till Hesedorf (nära Bremervörde) öppnades var linjen fullt i drift. Den den kunde aldrig uppfylla förväntningarna. År 1904 färdigställdes stationshuset som ligger i kilen mellan banorna som mötas väster om det.

När stambanen skulle elektrifieras stängdes banan Buchholz - Hollenstedt (26 maj 1968), sedan 24 september samma år är det elektrisk drift mellan Osnabrück och Hamburg. Mot Lüneburg slutade persontrafiken år 1981, men fram till Jesteburg är det i dag en stambana med två spår och elektrisk drift - sedan 23 maj 1977 är avsnittet del av den nybyggda godslinjen mellan Buchholz och rangerbangården Maschen.


Reionaltrafiken mellan Hamburg och Bremen utförs av Metronom. December 2003 övertog bolaget RE-tågen, december 2007 också lokaltågen (RB) Hamburg - Tostedt. Tre år senare förlängdes denna linje till Bremen så att man har per timme två regionaltåg Hamburg - Bremen, ett snabbt och ett långsamt. I rusningstiden går det flera tåg från Hamburg, slustationerna är Buchholz, Tostedt och Rotenburg.


------------Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Holm-Seppensen, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Holm-Seppensen (Km 127,0)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Holm-Seppensen, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Holm-Seppensen (Km 127,0)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Kilometer 127 eller kilometer 127,0? I alla fall Holm-Seppensen och 648 491, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Holm-Seppensen (Km 127,0)
Tyskland > Forbrenningsmotorvogner (normalspor) > 648 / 1648 (Alstom Lint 41. För ny version hos DB se 623) > 648 491 / 648 991 (LNVG, Erixx)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Suerhop, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Suerhop (Km 130,7)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Suerhop, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Suerhop (Km 130,7)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Suerhop: 648 488 ankommer, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Suerhop (Km 130,7)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net
Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Ett Metronom-tåg till Hamburg ankommer Buchholz, i bakgrunden stationens centralställverk, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: 146 510 skjuter tåget till Hamburg, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)
Tyskland > Elektriske lokomotiver > BR 146 (ADtranz/Bombardier TRAXX P160 AC) > 146 510-3 (LNVG, Metronom, „Bad Bevensen”)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Stationens blomsteräng med stationshuset i bakgrunden, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Den nya gångbron i öst, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Stationshuset, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Stationsplatsen mellan spåren, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Ett Metronom-kundcentrum i stationshuset, DB:s biljettlucka finns på stadssidan, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Vy mot västra gångbron, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Ett Metronom-tåg från Hamburg, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Spår 11 (södra sidan) mot Maschen, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Erixx på spår 11, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Buchholz (Nordheide) (Km 133,1)------------


Det var det. Snart blir det nya mål.


Mvh Sören

[Tyskland] "Heidebahn" Hannover - Buchholz, del 5
Sören Heise (408)
28. August 2015, kl. 18:40
avatar
28. August 2015, kl. 18:40
Hej och välkommen ombord till sista delen i resan på Heidebahn.

Alla bilder och några till hittar ni på detaljsidan.

På grund av diverse orsak blev några avsnitt utan text. Därför tar jag resans sista del som anledning att tillfoga textdelarna som saknades hittills.


I del 1a och del 1b besökte vi stationerna i Hannover, Langenhagen (bl.a. min hemmastation) och Wedemark, text finns där. I del 2a fortsätter vi i södra Heidekreis.

Först kom Lindwedel. Den forna stationen är numera endast en hållplats. Stationshuset nybyggdes under 1950-talet. Det gamla förstördes under ett bombangrepp 15 oktober 1944. Ett ammunitionståg och ett persontåg skulle mötas när bomberna föll. Mera än 400 personer omkom.
Hope (Håpe på nordiska) var en station fram till 1995, sedan fram till 2002 en hållplats. Här används - som i Lindwedel - stationshuset numera som bostadshus.
Nästa är Schwarmstedt. År 2001 ersattes semaforerna med ljussignaler, ställverket Ssf i syd (som byggdes 1916) stängdes. Stationen lokalbevakas från ställverket Sn i norr. En gång var Schwarmstedt en järnvägsknutpunkt. Med flera avsnitt öppnades linjen Celle - Schwarmstedt - Verden (Aller) under åren 1903-1905. Med sommaren 1966 slutade persontrafiken. Godstågen försvann i flera etapper under åren 1981 - 1994. Lonjeförningen kan ses fortfarande på flygbilder men inte genom tågfönstret.

Bak Schwarmstedt korsas Aller-dalen på flera broar. Det följer Hademstorf och Eickeloh, bägge hållplatser (Eickeloh var tidigare en station) trafikerades sist 27 juni 2010. Perrongen i Eickeloh finns kvar, i Hademstorf försvann den i samband med att linjens hastighet höjdes och kurvradien ändrades.

Hodenhagen är mötesstation. Runt minut :30 mötas Erixx-tågen här. Sedan 16 oktober 2011 har stationen ett elektroniskt ställverk.

Düshorns forna station ligger långt borta från byn. Därför är stationen ur drift, stationshuset privatägs. Fram till 2011 fanns en växel här som anslutning till en depå för kolsyra.

Walsrode har semaforer och två ställvetk, Wnf och Ws, som bägge togs i drift år 1936. Tågklareraren på Wnf är den ansvarige för Hodenhagen.
Stationen Walsrode är den östra slutstationen av Verden-Walsroder Eisenbahn (VWE). Banan öppnades runt årsskiftet 1910/1911. Den största godskunden var kaliverket i Groß Häuslingen, i banans mellersta del. Men verket stängdes år 1924 - detta påverkade VWE. Slutligen delades banan år 1936 i två när mittdelen Stemmen (i väst) - Böhme lades ner och revs. Mellan Verden och Stemmen slutade persontrafiken år 1969, museitåg finns kvar. På banans östra del Walsrdoe - Böhme slutade persontrafiken 1 november 1936 men återinfördes under krigstiden för att läggas definift ner våren 1964. Numera är bara bandelen Walsrode - Hollige driftsklart (frågan är: Hur länge?), avsnittet Hollige - Böhme togs äver av en förening, här går det fordon med 600 mm spårvidd.

Dessutom avgick i Walsrode linjen som en gång ledde till Bremervörde. Delen fram till Cordingen är i dag ett industrispår. Detta eftersom i Cordingen anslutar forna Werkbahn Wolff Walsrode vars efterföljare övertog linjen Walsrode - Cordingen år 1997. Werkbahn går till Bomlitz där det finns i dag Industripark Walsrode. Den är efterföljaren till svartkrutsfabriken som grundades av August Wolff för mera av 200 år sedan.Dotterbolaget Eibia var under Andra världskriget en av Tysklands största ammunitionsfabriker med ett verk i Bomlitz. Efter 1945 var och är det andra saker som produceras.
Banan Cordingen - Bomlitz trafikerades under åren 1914 - 1976 elektriskt. Eldriften i fabriken slutade 1979, ett lok står so mmonument i Bomlitz. Sedan 1 mars 2002 utför Osthannoversche Eisenbahnen (OHE) driften på Wolff-banan. Fram till maj 1991 fanns det till och med offentliga persontåg mellan Walsrode och Bomlitz med ett Wolff-lok och DB-vagnar. På vissa dagar går det museitåg på banan.

Del 2a slutar i Honerdingen. Hållplatsen låg norr om byn, dessutom fanns anslutning till Eibia-fabriken som låg mellan banan och Bomlitz.

Del 2b handlar om få stationer. Informationer om stationerna är med i länken.

Del 3 handlar om Soltau. Det är mittpunkten i Heidekreuz. Här mötas Heidebahn Hannover - Buchholz och Amerikalinie Uelzen - Bremen. Tyvärr har man inte anslutningar i alla riktningar, bara i relationen Walsrode <-> Bremen. Ställverken Sw, Smf och So byggdes år 1935.

I Soltau fanns en gång anslutningar till tre privabanor. Alla trafikerade med Soltau Süd en egen station (med spårförbindelse till stationen Soltau) och alla blev del av Osthannoversche Eisenbahnen (OHE) när bolaget grundades år 1944.

Aäldst är linjen till Celle som nådde Soltau 23 april 1910 när bandelen Bergen - Soltau öppnades. Sedan 1961 fördes persontågen i Soltau till Bundesbahnhof, med sommartidtabellen 1975 var persontrafiken slut, ett år senare också mellan Bergen och Celle.
13 juli 1913 öppnades linjen till Lüneburg. På den så kallade Gebirgsbahn (för våra förhållanden är det nästan ett fjäll där ;)) slutade persontrafiken Soltau - Schwindebeck 26 juni 1975 (också denna banans persontåg trafikerade då Soltaus Bundesbahnhof), sommaren 1977 också på banans norra del. Bägge linjer är i drift, det går godståg och av och till museitåg.

Först 15 maj 1920 öppnades linjen till Neuenkirchen som lämnar Soltau mot väst. 27 maj 1961 slutade persontrafiken definitivt efter att ha nerlagd under åren 1928 - 1947. Att införa tågen till Soltaus Bundesbahnhof skulle ha krävt ett riktningsbyte. Godstrafik fanns fram till 1986, 31 mars 1996 - tio år senare - stängdes banan officiellt. I Neuenkirchen är en kilometer bavarad och används som dressinbana.

Norra Heidebahn Soltau - Buchholz moderniserades och rationaliserades under 1960- och 1970-talet men var trots detta nerläggningshotad. Från och med 1978 pågick det protester och aktioner med målet att hålla linjen vid liv. Saken slutade positivt: Med sommartidtabellen 1989 ersattes rälsbussarna med (då) moderna motorvagnar littera 628.2. Men timmestrafiken kunde införas först december 2011 efter att linjen hade moderniserats igen. Vi får hoppas att antalet resenärer stiger. Under långa år gick det för övrigt inga genomgående tåg på Heidebahn utan bytet i Soltau var obligatoriskt.

Lite öst om Soltau korsar Heidebahn linjen till Uelzen på en bro, tidigare såg man OHE-stationen Soltau Süd. Soltau Nord är en hållplats mitt i skogen. Om man vet att det finns bara en hotell, en skola och en busshållplats i närheten är det rätt många resenärer. Wolterdingen fick en ny perrong under modernisieringen. Medan den gamla låg vid stationshuset (i drift fram till 1979) ligger den nya direkt vid landsvägen.

I del 4 svg vi bl.a. norra delens mötesstationer, Schneverdingen och Handeloh. Vi slutade i Büsenbachtal. Därifrån är det inte långt till Holm-Seppensen. När banan öppnades låg den på fältet mellan byarna Holm och Seppensen, så smaningom byggdes det semesterstugor runt stationen. Sedan Andra väldskriget och bomerna mot Hamburg är det permanenta bostäder. Stationen blev rätt tidigt till en hållplats, stationshuset används som kulturcentrum. Redan vid försnignalen till stationen Buchholz ligger hållplatsen Suerhop. Lite senare korsas den tidigare järnvägen till Bremervörde, sedan är vi inom stationen Buchholz. an passerar lokstallet (ur drift) och ställverket som invigdes år 1971 innan man kommer till perrongerna som ligger vid stationens östra slut.

Buchholz (Nordheide) är den norra slutstationen för Heidebahn. Tågen stannar söder om stationshuset, tidigare fanns det genomgående förbindelser till Harburg eller till och med Hamburg. Nu måste man alltig byta till Metronom. Norrut till Hamburg är det vid samma perrong, söderut kräver bytet en längre väg eftersom stationen gångbroar ligger inte optimalt till Heidebahn-perrongen.

Buchholz finns med på järnvägskartan sedan Cöln-Mindener Eisenbahn öppnade sin linje Bremen - Harburg 1 juni 1874. Byn med runt 400 invånare var inte tänkt som station men man valde att det var här där linjerna Hamburg - Köln och Berlin - Bremerhaven skulle mötas. Av den sistnämnda öppnades 31 december 1874 delen Lüneburg - Buchholz. Först 1 februari 1902 när avsnittet västerut till Hesedorf (nära Bremervörde) öppnades var linjen fullt i drift. Den den kunde aldrig uppfylla förväntningarna. År 1904 färdigställdes stationshuset som ligger i kilen mellan banorna som mötas väster om det.

När stambanen skulle elektrifieras stängdes banan Buchholz - Hollenstedt (26 maj 1968), sedan 24 september samma år är det elektrisk drift mellan Osnabrück och Hamburg. Mot Lüneburg slutade persontrafiken år 1981, men fram till Jesteburg är det i dag en stambana med två spår och elektrisk drift - sedan 23 maj 1977 är avsnittet del av den nybyggda godslinjen mellan Buchholz och rangerbangården Maschen.


Reionaltrafiken mellan Hamburg och Bremen utförs av Metronom. December 2003 övertog bolaget RE-tågen, december 2007 också lokaltågen (RB) Hamburg - Tostedt. Tre år senare förlängdes denna linje till Bremen så att man har per timme två regionaltåg Hamburg - Bremen, ett snabbt och ett långsamt. I rusningstiden går det flera tåg från Hamburg, slustationerna är Buchholz, Tostedt och Rotenburg.


------------Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Holm-Seppensen, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Holm-Seppensen (Km 127,0)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Holm-Seppensen, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Holm-Seppensen (Km 127,0)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Kilometer 127 eller kilometer 127,0? I alla fall Holm-Seppensen och 648 491, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Holm-Seppensen (Km 127,0)
Tyskland > Forbrenningsmotorvogner (normalspor) > 648 / 1648 (Alstom Lint 41. För ny version hos DB se 623) > 648 491 / 648 991 (LNVG, Erixx)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Suerhop, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Suerhop (Km 130,7)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Suerhop, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Suerhop (Km 130,7)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Suerhop: 648 488 ankommer, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Suerhop (Km 130,7)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net
Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Ett Metronom-tåg till Hamburg ankommer Buchholz, i bakgrunden stationens centralställverk, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: 146 510 skjuter tåget till Hamburg, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)
Tyskland > Elektriske lokomotiver > BR 146 (ADtranz/Bombardier TRAXX P160 AC) > 146 510-3 (LNVG, Metronom, „Bad Bevensen”)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Stationens blomsteräng med stationshuset i bakgrunden, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Den nya gångbron i öst, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Stationshuset, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Stationsplatsen mellan spåren, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Ett Metronom-kundcentrum i stationshuset, DB:s biljettlucka finns på stadssidan, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Vy mot västra gångbron, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Ett Metronom-tåg från Hamburg, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Spår 11 (södra sidan) mot Maschen, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 120 / 385 Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg > Buchholz (Nordheide) (323,2)Om du vil delta aktivt, se bilder i fullformat, kommentere bilder, og skrive i våre Postvogner logger du inn.
Som registrert og aktiv deltaker får du det aller beste av jernbane.net

Buchholz: Erixx på spår 11, 7.7.2015

Fotograf:
Sören Heise

EXIF-data:
Ingen EXIF-data tilgjengelige

Plassering i gallerierne:
Tyskland > Baner og stasjoner > 123 Hannover - Soltau - Buchholz > Buchholz (Nordheide) (Km 133,1)------------


Det var det. Snart blir det nya mål.


Mvh Sören

Emne Forfatter Vist Lagt inn
[Tyskland] "Heidebahn" Hannover - Buchholz, del 5 Sören Heise 408 28. August 2015, kl. 18:40Beklager, bare registrerte brukere kan opprette innlegg i dette forumet.

Klikk her for å logge inn